HERBESTEMMING PATERSKERK GELEEN
MEDISCH CENTRUM
Reeds in 1999 won HVN ARCHITECTEN i.s.m. woningcorporatie WOONPUNT de tender voor de herontwikkeling van het voormalige kloostercomplexterrein “Paterveld”. Van alle inzendingen had alleen ons plan een oplossing om de voormalige Paterskerk te behouden. Ondanks dat de kerk geen monumentale status had was deze van sociaalcultuurhistorische waarde voor de buurt en het behouden waard. Ook vanuit stedenbouwkundig perspectief kreeg de kerk een belangrijke rol in de nieuw opzet van de nieuwe bebouwing rondom de kerk. Deze werd herbestemd tot appartementencomplex.
Om de ruimtelijkheid van het kerkinterieur zoveel mogelijk te kunnen waarborgen was er gekozen voor royale woningen. Voor deze opzet bleek in de Geleense woningmarkt echter te weinig animo te zijn. Door de veranderende vraag in de woningmarkt werd naar een andere gebruiksfunctie gezocht. Deze werd gevonden door in de kerk een kantoorfunctie onder te brengen voor zowel WOONPUNT als de nieuwe huisvesting voor ons eigen architectenbureau. Het concept bestond uit een tafelconstructie losstaand in de ruimte. Helaas moesten we door de financiële crisis, die aanving in 2008, ook dit plan laten varen.
In 2013 melde Verenigde Apotheken Limburg zich als koper van de kerk om hier in een Medisch Centrum in te vestigen. Om te voorkomen dat de kerk na overname alsnog zou worden afgebroken werd een “voorbescherming gemeentelijk monument” aangevraagd. Tevens werden de ontwerpuitgangspunten notarieel vastgelegd.
Het nieuwe Programma van Eisen voor het Medisch Centrum in hoofdlijnen bestaande uit een apotheek op de begane grond en artsenpraktijk op de verdieping paste ter nauwer nood binnen het volume.
De tafelconstructie werd opgerekt tot aan de zijgevels en er werd vòòr het koor één travee opengelaten om hier toch nog de oorspronkelijke hoogte van de kerk te kunnen ervaren. In deze vide werd de glazen lift en open trap gesitueerd. Het koor en de tafelconstructie werd met elkaar verbonden middels een loopbrug die de vide overspande. Ter plaatse van het altaar werd de tafel constructie beëindigt met een volledige glazen pui zodat de aanwezige wandschildering op de achterwand zichtbaar bleef. Na een succesvolle presentatie aan omwonende, die de leegstand inmiddels beu waren, volgde in 2017 eindelijk de bouwvergunning.
Helaas werd in 2018 het plan vanwege moverende redenen door de opdrachtgever opnieuw “on hold” gezet.
In 2020 werd eindelijk een aanvang gemaakt in eigen beheer en onder begeleiding van de “huisarchitect” van VAL: Wehrung Architecten.
Wehrung Architecten begeleidde de uitvoering van de werkzaamheden, technische verduurzaming en voerde enkele planwijzigingen door. Zo werd de glazen lift gewijzigd in een gesloten lift kooi opgenomen in het bouwvolume en werd de opentrap omtimmert en de vide dicht gelegd. Helaas is door deze wijziging de nog aanwezige ruimtelijke beleving van het kerkinterieur verloren gegaan. Fragmentarisch is buitenschil in het interieur wel nog waarneembaar.
De monumentenstatus is tot heden niet verleend maar gelukkig is voor de toekomst, dankzij deze herbestemming, de Paterskerk gered van sloop!
locatie: Rijksweg Noord Geleen
opdrachtgever: Verenigde Apotheken Limburg (2014)
vergund: 2017
uitvoering: 2020-2024
aannemer: in eigen beheer door VAL
begeleiding uitvoering, planwijzigingen en integratie techniek: wehrung architecten
begane grond
verdieping
zijgevel
langsdoorsnede
voorgevel
linker zijgevel met gereconstrueerd transept.
de nieuwe raamopeningen in de zijbeuk op begane grondniveau.